Değer kaybı nedir? Değer kaybı nasıl alınır? Hangi durumlarda değer kaybı alınabilir? Kusurlu araç sürücüsü değer kaybı talep edebilir mi? Değer kaybı nasıl hesaplanır? Değer kaybı hangi araçlarda çıkar? Değer kaybı hesaplamasında KM önemli mi? Değer kaybı hesaplamasında araç modeli önemli mi?
Kaza yapan ve onarılan aracın değerinin düşeceği halk arasında kabul görmüştür. 2. el araç satışlarında “Daha önceden kazası var mı? Araç hasarlı mı? Aracı ekspertize götürelim. “ şeklinde konuşmalara şahit oluruz. Bu durumun sebebi araç satın alacak insanların kazalı, hatalı araç almak istemeyişidir. Ve yahut satılık araçlarda hasar görmüş olması sebebiyle ortalama satış bedelinden daha düşük bedellere satıldığı görülmektedir. Oluşan kaza sonrası yaşanan bedel düşüklüğüne değer kaybı denmektedir.
Değer kaybı kusurlu aracın sigorta şirketine dava açılarak tahsil edilmektedir. Ancak kusurlu tarafın aracı sigortalı değilse araç sürücüsüne ve araç sahibine de dava açılabilmektedir. Yani değer kaybı talep edebilmeniz için kazanın oluşumunda tamamen kusurlu olmamanız gerekmektedir. (%25, %50, %75 ve kusursuz olunan durumlarda)
Değer kaybı talep edilebilmesi için talep sahibine ait aracın daha önce aynı yerden hasar görmemiş olması ve aracın ağır hasar kaydı-pert kaydının olmaması gerekmektedir.
2020 Mart ayına kadar değer kaybı oluşabilmesi için hasar gören aracın 165.000 KM’de veya daha az KM’de olması şartı aranmaktaydı. Ancak 2021 yılında Yargıtay’ın sabit kararları sonucunda KM şartı kaldırıldı; aracın kaza öncesi ve sonrası arasında oluşan rayiç bedel arasındaki farkının değer kaybını oluşturduğu yerleşik görüş hale geldi. Aralık 2021’de yapılan düzenleme ile ise KM sınırı olmaksızın aracın kullanılmış düzeyi değer kaybı hesaplamasında yeniden değerlendirmeye alındı.